'Het verstand legt meer weg af dan het hart, maar het gaat nooit zo ver.'


Egyptische papyrustekening van 2500 v. Chr.

 

Wat is reflexzonetherapie

Reflexologie heeft het woord 'reflexie' in zich en logos betekent 'woord/logica', vrij vertaald dus kennis van de weerspiegeling.

Reflexologie werd al toegepast in het oude Egypte, China en bij bevolkingsgroepen van Noord- en Zuid Amerika (Indianen). In die tijd had de mens nog bewust contact met zijn hogere Zelf en zijn intuïtie. Men was zich bewust van de natuurwetten en respecteerde de aarde en zijn bewoners. Deze mens voelde aan wat hij wel en niet moest doen. In onze moderne tijd echter ligt de nadruk vaak veel meer op het materialistische denken dat zich daardoor sterker ontwikkelt dan ons gevoelsleven. Ook onze intuïtie is vaak geblokkeerd. In deze tijd van bewustwording, waarbij we mede op ons gevoel moeten leren afgaan in plaats van met het verstand alleen, is er weer een grote waardering en belangstelling voor diverse vormen van oude natuurgeneeswijzen aan het ontstaan, zo ook voor de voetreflexologie.

Als wij onze voeten bekijken dan kunnen we die in verschillende zones onder verdelen en zo het lichaam geprojecteerd zien op/in onze voeten. Door het behandelen van deze zones door middel van drukpuntmassage gaat er een stimulerende werking uit naar het corresponderende deel van het lichaam.
Reflexzonetherapie is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest een éénheid vormen.
'Ziek zijn' is het signaal van een verstoorde harmonie in die éénheid. Ziekte kan bijvoorbeeld ontstaan door verkeerd denken of handelen, door onderdrukte of onverwerkte emoties en ook door angst, verdriet, teleurstellingen of onbegrip. Hierdoor kan geleidelijk een fysieke blokkade ontstaan. Daardoor is de energie niet volledig beschikbaar om het lichaam te voeden.
Organen, beenderen en weefsels hebben allen een reflexpunt op de voet. Door het geven van een impuls op deze reflexpunten gaat er een stimulerende werking naar het corresponderende orgaan of lichaamsdeel. Ook wordt door de behandeling de zelfgenezende kracht van het lichaam geactiveerd, waardoor de verstoorde harmonie van zowel de psychische als fysieke kant van de mens kan worden hersteld.

Reflexzonetherapie is een natuurlijke en holistische geneeswijze. Dit laatste betekent dat de mens in zijn geheel bekeken wordt, waarbij lichaam, geest en de omgeving waarin iemand zich bevindt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar voortdurend beïnvloeden. Het verbetert de bloed- en energiedoorstroming en beïnvloedt het zenuwstelsel op een positieve manier. Een goede doorbloeding en energiedoorstroming in organen en weefsels zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen worden aangevoerd. Verder heeft het een sterk ontspannend effect. Het bevordert de balans in het lichaam, waardoor het bij veel verschillende klachten verlichting kan brengen en klachten kan laten verdwijnen. Reflexologie is GEEN vervanging van de reguliere gezondheidszorg, maar kan een mooie aanvulling zijn. Bij klachten dient u dan ook altijd uw huisarts te raadplegen.

 

Voor wie is voetreflextherapie bedoeld

Zowel voor gezonde als voor zieke mensen. Bij gezonde mensen werkt het stimulerend en preventief. Bij zieke mensen kan het een genezingsproces bevorderen en symptomen verminderen.

Als mensen met klachten bij me komen, vertellen de voeten al een groot gedeelte van het eigen verhaal.
Vaak verandert het iemands leven als reflexologie eenmaal hun pad heeft gekruist. Reflexologie maakt je (weer/meer) bewust van je eigen lichaam en van je gevoel, waardoor je makkelijker met je-zelf leert omgaan en zo de balans zo continue mogelijk kunt houden. Dan verloopt je leven een stuk soepeler!

 

Toepassingen

Reflexologie is een veilige en natuurlijke behandelwijze. Omdat ze gericht is op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen kan deze behandelwijze bij veel klachten worden toegepast:

 • hoofdpijn, migraine
 • ademhalingsklachten, bronchitus
 • allergische aandoeningen
 • rug-, nek-, schouderklachten of andere klachten in het bewegingsapparaat
 • spijsverteringsklachten zoals maagzuur, prikkelbare darm en/of obstipatie
 • nier- en blaasproblemen
 • ontstekingen zoals bijv. (chronische) ooronsteking of blaasontsteking
 • menstruatie- en overgangsklachten
 • het niet zwanger kunnen raken
 • vóór, tijdens en na de zwangerschap, o.a. bij misselijkheid of bekkenklachten
 • als de bevalling op zich laat wachten of wanneer het kindje in een stuit ligt
 • veranderingen in de hormoonhuishouding
 • lymfecirculatiestoornissen
 • stressgerelateerde klachten
 • vermoeidheid en burn-out
 • psychische klachten.

 

 
Main page Contacts Search Contacts Search